pondelok 8. júna 2015

Spôsob, akým žijeme naše dni, je spôsob, akým žijeme naše životy.
Annie Dillard

Ahojte! Dnešný príspevok bude skôr ako receptová knižka :). Chcela by som napísať kratší príspevok o tom, ako sa stravujem, keď je leto za dverami. Človek netúži po takom jedle ako napríklad v zime... A u mňa to je podobne. Preto dnes rozpíšem, čo v priebehu dňa zjem.
Dúfam, že sa príspevok bude páčiť :)



#čas vstávania
Hneď zrána ma čaká vlastnoručne pripravený nápoj, ktorý som urobila večer, deň predtým. Je to kombinácia čistej vody, šalátovej uhorky, citróna/ limetky, mätových lístkov a strúhaného zázvoru. Do džbánu si nalejeme pol litra až liter čistej vody, pridáme na kolieska pokrájanú očistenú uhorku, lístky mäty (cca. 5 - 10) a pol čajovej lyžičky strúhaného zázvoru/ zázvoru v prášku z obchodu oddelenie s koreninami. Nechám to celú noc pri izbovej teplote, nech pôsobia všetky chute a ráno sa napijem minimálne 250 ml. Podľa mňa je to super vec na naštartovanie metabolizmu.

#raňajky
 Na raňajky jem väčšinou jedlá z ovsených vločiek. Dodávajú mi energiu a keďže som vysadila pečivo minimálne biele,  mám aspoň nejaký prísun sacharidov na ráno. Z vločiek si urobím kašu, alebo ich vmiešam do bieleho jogurtu, no skúsila som aj koláč z ovsených vločiek a veľmi mi chutil. 
#ovsený koláč
Potrebujeme: 150 - 200 g  ovsených vločiek
                       150 - 200 ml mlieka
                       1 polievková lyžica medu
                       1 polievková lyžica kakaa (nemusí byť, ale koláč vyzerá "krajšie" :))
                       100 g kokosu
                       1 - 2 banány
Postup: Vymiešame v rovnakom pomere ovsené vločky a mlieko. Pridáme med, kokos a kakao. Masu vymiešame. Ak máme silikónovú okrúhlu formu, polovicu masy na ňu vylejeme ak nemáme silikónovú formu, stačí plechová, ale treba ju vystlať mastným papierom na pečenie. Na to naukladáme na kolieska nakrájané banány a na to vylejeme druhú polovicu masy. Celé to šupneme do rúry. Pečieme to pri 175° C cca. 25 - 30 minút. 
Pri jedení netreba zabúdať na pitný režim, Na raňajky pijem väčšinou čistú vodu, ale niekedy si dám čerstvo vytlačenú šťavu z grepu, či pomarančov.


#desiata
 Počas desiaty väčšinou nejem nič, ale keď už, tak si dám buď misku melóna, pomarančov, jabĺk či čučoriedok alebo iného ovocia. Ak nejem nič, pijem mliečnu kávu. Do vysokého pohára nalejem do polovice klasickú kávu a dolejem mliekom. Do nej vždy nasypem škoricu. Škoricu sypem všade, kde sa dá :) A ak si telo pýta sladké, pridám 2 - 3 kopčeky zmrzliny. Voilá, ľadová káva je na svete :).




#obed
 Obed je moja obľúbená časť dňa, pretože si vždy doprajem kopu zeleniny a kuracieho mäsa. Zo zeleniny si urobím šalát (ľadový šalát, paprika, paradajka a špenát sú samozrejmosťou, zalejem to buď čistým olivovým olejom alebo zálievkou (voda, olivový olej, ocot a nejaké korenie)). Mäso si pripravujem viacerými spôsobmi.
#varené kuracie mäso
Do hrnca nalejem vodu, pridám čajovú lyžičku soli, 5 guličiek čierneho korenia a 3 bobkové listy. Nechám to zovrieť, potom pridám na menšie kúsky mäsa a dám variť cca 15 minút, kým mäso nie je hotové. Nechám to vychladnúť, pokrájam a pridám do šalátu.
#dusené kuracie mäso
Na panvicu nalejem olivový olej, nechám zohriať. Medzitým si nakrájam mäso na menšie kúsky a posypem grilovacím korením. Mäso dám do horúceho oleja a nechám ho opiecť sa približne 10 minút.
K tomu samozrejme pijem vodu. 


#olovrant
 Na olovrant si dávam niečo sladké. Nejaký keks, alebo niečo podobné. Postupne sa snažím nahrádzať to zdravšími variantami. Napríklad sušené slivky, hrozienka a podobne. A pijem veľa vody.


#večera
 Väčšinu jem šalát, čo zostane z obeda. Alebo si urobím iný. Obľúbený je paradajkový s tuniakom. Nakrájam paradajky na kocky a pridám tuniaka vo vlastnej šťave z konzervy. Je to veľmi jednoduché a mne veľmi chutí.


Tak toto by bolo na dnes všetko. Dúfam, že sa vám príspevok páčil. Chceli by ste viac takýchto príspevkov? 
Live your life and love it. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára